Waar moet u op letten bij het kopen van een bank?

U wilt lang van uw nieuwe bankstel genieten. Dan is het belangrijk dat u de juiste keuzes maakt. Maar waar moet u nu op letten? Waar moet u op letten bij het kopen van een bank? Lees dit ter voorbereiding, bezoek ons en wij begeleiden u in alle rust, naar de juiste keuze van uw zitmeubel.

De keuze van het zitcomfort

Bij Smits Designcenter gaat het om maatwerk. Niet alleen wat stoffering betreft, maar ook op het gebied van het zitcomfort. Welk zitcomfort is voor u perfect? Houdt u van lekker wegzakken in de kussens of liever van een stevige zit?

schuimsoortenHoe zachter de opbouw en de afdekking van de kussens, des te sterker zakt u weg in de bank (zitcomfort). Stevige kussens maken het gaan zitten en het opstaan eenvoudiger.

In een zitkussen kunnen verschillende schuimsoorten worden toegepast. De juiste combinatie van koudschuim, vormschuim, zachtschuim en blokschuim zorgen op elk punt voor een optimaal zitgevoel. Hoogwaardig schuim behoudt ook bij lange belastingen zijn oorspronkelijk volume. Dit geeft u voelbaar meer zitcomfort.

Voor een rugleuning wordt in de regel een iets zachtere stoffering aangehouden dan voor het zitgedeelte. Het standaard soortelijk gewicht van Rolf Benz rugkussens bedraagt tussen de 28 en 50 kg per m3, voor de zitting wordt tussen de 35 tot 80 kg per m3 aangehouden.

koudschuim
Een hoog soortelijk gewicht van schuim heeft nog een belangrijk kenmerk. Meer soortelijk gewicht = langer plezier van uw bank. Het soortelijk gewicht heeft dus een grote invloed op de levensduur en vormstabiliteit.

Volgens het devies “Je moet in een bank zitten en niet erop”, is plooivorming van de bekleding een karakteristiek kenmerk en nauwelijks kwaliteitsvermindering. Afhankelijk van het model kan plooivorming in meerdere of mindere mate versterkt worden. In het Smits Designcenter kunnen vakkundige adviseurs u informeren over de verschillen per model. Wij raden u aan om uitvoerig proef te zitten.

Hieronder ziet u de opbouw van de Leolux B-Flat waar een bank hard moet zijn, kan deze hard zijn. Het kenmerk van een goed kwaliteitsproduct is de variateit van de verschillende schuimen. Met zorg samengesteld voor alle delen van het zitmeubel. Een typisch kenmerk van alle zitmeubelen van onze collectie.

 

Romp opbouw B-flat

De keuze van stoffering

lichtechtheidNiet elke stof of leer in uw lievelingskleur is voor u ook de juiste keuze. U dient ook rekening te houden met andere factoren zoals belasting en gebruik. De straling van de zon door grote ramen vereist een grote lichtechtheid van de bekleding. Voor gezinnen met kinderen zijn onderhoudsarme en robuuste stofferingen beter geschikt dan een fijn, zuiver leer in lichte kleuren. Daarom is het handig bij de aankoop al goed na te denken over waar uw bank komt te staan en aan welke eisen uw bankstel moet voldoen.

In diverse strenge materiaaltests worden lichtechtheid (verschieten), wrijfvastheid (afwrijfbaarheid van kleur), pluisgedrag (pillen) en schuurbestendigheid (slijtage) van stoffen getest. Mocht u naar bijzonder sterke, nagenoeg onverslijtbare stoffen zoeken, dan zijn synthetische stoffen aan te bevelen. Wenst u mooie soepele kwaliteit met uniek zitcomfort, dan zijn wollen stoffen meer geschikt.

martindale
Schuurvastheid

De mate van door-slijten of plat-slijten van vezels noemen we schuurvastheid. Sommige stoffen vallen na 10.000 schuurbewegingen uiteen, andere zelfs na 20.000. De slijtvastheid van stoffen wordt uitgedrukt in Martindale.

Wrijfechtheid

Wrijfechtheid bepaalt in welke mate meubelstoffen kleur afgeven aan andere textielsoorten tijdens het wrijven. In de regel behalen donkere kleuren een lagere wrijfechtheid dan lichte tinten.

Pilling

Door het schuren van stoffen tegen andere materialen kunnen op het oppervlak van de stof kleine bobbeltjes, zogenaamd pilling, ontstaan (wollen trui). Deze tot kleine kluwentjes gevormde vezels werken zich uit de stof naar het oppervlak, maar hebben geen nadelige invloed op de houdbaarheid ervan. Ze kunnen met een speciaal scheerapparaatje verwijderd worden. Hoe losser en donsachtiger een garen of weefsel is, des te groter is het pilling gevaar.

Lichtechtheid

Donkere kleuren veranderen sneller door de inwerking van licht dan lichte kleuren. Kleurechtheid van textiel wordt aangegeven op een schaal van 1 tot 8, waarbij 1 het minst en 8 de beste waarde aangeeft.

wolScheerwol

Zuiver scheerwol is wol die uitsluitend van schapen komt en niet vermengd wordt met mindere kwaliteiten. Wol is zeer elastisch en goed belastbaar. Nog een groot voordeel is de natuurlijke vuilafstotende beschermlaag lanoline. Om deze voordelen te behouden, moet u wollen stoffen altijd bijzonder behoedzaam behandelen. U mag ze niet met bijtende chemische reinigingsmiddelen of bij een temperatuur boven de 40o reinigen.

De keuze van leer

Leer is een echt natuurproduct, waar huidstructuur, insectenbeten en dikte variëren. Leer is er in alle kwaliteiten. Generfd leer ook wel volleer genaamd is de waardevolste leersoort. Het heeft een bijzonder lange levensduur. Dit leer wordt uitsluitend uit de bovenste huidlagen gemaakt. Karakteristieke kenmerken zijn nerven op het oppervlak en de gelijkmatige dikte. Dit in tegenstelling tot splitleer, een kwalitatief minderwaardig leer dat uit de onderste huidlagen afkomstig is. Splitleer wordt vaak kunstmatig geprint om het meer op generfd leer te laten lijken.

leersoortenGelakte leersoorten onderscheiden zich door een groter gebruiksgemak. Ze zijn robuuster, eenvoudiger te onderhouder en verschieten minder. Bovendien zijn de natuurlijke kenmerken van het huidoppervlak minder goed zichtbaar, de leersoorten geven een egaler beeld.

Comfort, gekenmerkt door grip, zachtheid, soepelheid en mate van ademing, worden door natuurlijke ongecorrigeerde en licht gepigmenteerde leersoorten bereikt. Dit zijn de exclusiefste en duurste soorten, omdat ze slechts in zeer beperkte hoeveelheden verkrijgbaar zijn.

anilineleerAniline leer

Aan deze fijnste leerkwaliteit voldoen slechts zeer weinig runderhuiden. Nog geen 20% van het leeraanbod heeft een zo gelijkmatig nerfbeeld dat vereist is voor aniline leer. Natuurlijk leer, ook wel aniline leer genoemd, wordt in een vat geverfd. In water oplosbare kleurstoffen doordringen elke huidvezel en verven het leer door en door. De natuurlijke structuur van de huid met zijn open poriën blijft volledig behouden, net zoals alle natuurlijke kenmerken zoals instectenbeten en krassen van doornen. Met de zachte, textielachtige grip en de bijzonder goede ademing geeft natuurlijk ongecorrigeerd leer een uitstekend comfort.

Geen enkele leersoort mag aan direct zonlicht te worden blootgesteld. Zeker voor aniline leer is het goed deze raad op te volgen. Omdat aniline leer zich slechts in een paar natuurlijke tinten laat verven zijn in deze leersoort slechts een beperkt aantal kleuren te kiezen.

leerSemi-aniline leer

Dit type leer (ook wel licht gelakt leer) krijgt behalve de vatverf nog een lichte beschermlaag. De poriën blijven open en het leer onderscheidt zich door een gelijkmatiger kleur. Natuurlijke kenmerken zijn nog steeds te herkennen en ook hier een bewijs voor de zeer exclusieve kwaliteit. Voordeel van de gepigmenteerde laklaag is de hogere lichtechtheid en het groter gebruiksgemak in vergelijking tot zuiver aniline leer.

Afgedekt leer

Bij dit leer worden op het huidoppervlak kleurpigmenten aangebracht. De natuurlijke kenmerken van de huid blijven zichtbaar, maar zijn gedeeltelijk afgedekt. Het leer is minder zacht en soepel, maar is eenvoudig te onderhouden. Het is in de regel in een groot kleurenpalet verkrijgbaar. Deze leersoort wordt ook wel gelakt leer genoemd.

Smits Designcenter betrekt alleen meubelen van fabrikanten die de beste leersoorten gebruiken. Jori, Leolux, De Sede, Rolf Benz en Montis staan bekend om het gebruik van deze kwaliteitshuiden. Splitleer komt u bij ons niet tegen.

leer onderhoudZoals uw eigen huid heeft ook leer onderhoud nodig. Dan blijft het leer soepel en lang te gebruiken. Behandel uw leren bank of stoel daarom om de vier tot zes maanden. Zo behoudt u de eersteklas kwaliteit van het leer. Inlichtingen over het onderhoud van leer krijgt u van de adviseurs van Smits Design Center.

Vakmensen

Onze adviseurs volgen de laatste trainingen, houden de vakliteratuur bij en bezoeken de internationale meubelbeurzen. Op deze manier zijn wij op de hoogte van de laatste technieken, materialen en trends. Wij hebben veel praktijkervaring in het op maat maken van uw zithoek of fauteuil. Daarbij staat de menselijke maat voorop: u moet altijd lekker kunnen zitten. Maar ook in een design, in de kleur en de stof of leer die bij u past. Pas dan voelt u zich comfortabel.

Smits Designcenter adviseert, ontwerpt, realiseert.