Gordijnstoffen

gordijnStoffen vervaardigd uit katoen, vlas(linnen) of viscose vezels zijn sterk, goed strijkbaar bij hogere temperatuur en te wassen. Van nature zijn de vezels erg kreukgevoelig bijvoorbeeld na het wassen. Daarom worden ze tijdens het finishen veelal behandeld met kunstharsen. Dit vermindert de kreukgevoeligheid, de waskrimp en de gevoeligheid voor uitzakken. Katoen en linnen hebben door deze kreukgevoeligheid een zeer natuurlijk effect.

natuurlijkKatoen

Katoenen weefsels kenmerken zich door hun hoge weerstand tegen mechanische en chemische invloeden. Ze zijn zeer schuurvast en overtreffen scheerwol en gesponnen viscose vezels ten aanzien van hun schuurvastheid. Ook hitte heeft nauwelijks vat op katoen. Bovendien is katoen door de zeer goede vochtopname buitengewoon huidvriendelijk en hygiënisch. Katoenen stoffen mogen echter vanwege de geringe lichtechtheid in vergelijking met wol niet aan direct zonlicht blootgesteld worden.

Viscose

Viscose is een chemische vezel die uit organische grondstoffen gemaakt wordt. Viscose kan goed vocht opnemen. Een groot voordeel van viscose is het grote kleurenpalet. Bovendien onderscheidt viscose zich door een zachte, soepele grip en de typisch zijdeachtige glans.

Scheerwol

Wollen gordijnstoffen hebben een zeer zachte greep. Tijdens het afwerken kunnen de stoffen extra geperst worden met stoom, waardoor ze een soepele drapering, een mooie glans en een verbeterde stabiliteit krijgen. Wollen stoffen zijn warm en zeer kreukvrij. Van nature werkt wol brandvertragend.

Wol kan beter niet gebleekt worden. Gebleekte wol vergeelt meer dan gewassen (en verder onbehandelde) wol. Daarnaast wordt door het bleken de sterkte aangetast. Bovendien is bleken slecht voor het milieu.

polyestherPolyesther

Polyester gordijnstoffen kunnen tijdens het finishen gestabiliseerd worden. Hierdoor, en doordat de polyestervezel goed waterbestendig is, kunnen deze gordijnstoffen zeer goed worden gewassen bij een laag krimppercentage (± 1%). Polyester gordijnen zijn weinig gevoelig voor uitzakken.

overgordijnOnderhoud

In het algemeen raden wij voor stoffen, met uitzondering van drukstoffen en synthetische stoffen, chemische reiniging aan omdat bij wassen met een hogere krimp rekening moet worden gehouden. Gezien de geringe capaciteit van normale huishoudwasmachines zijn bij wassen de volgende punten van belang:

       • korte spoeltijd;
       • liever niet (of slechts kort) centrifugeren;
       • direct na wasbehandeling ophangen om kreuken te vermijden;
       • niet te warm;
       • altijd in de lengterichting strijken;
       • vul de wastrommel slechts voor een derde.

 

 

 

Smits Designcenter

Smits Designcenter betrekt alleen gordijnen van fabrikanten die de beste stoffen gebruiken. Jab, de Ploeg, Kendix, Luxaflex, Silvera en Artelux staan bekend om het gebruik van deze kwaliteitstoffen. Die naaien wij tot wonderschone raambekleding voor uw interieur. Kom eens kijken in onze stoffenstudio. U zult verrast zijn.

Vakmensen

Onze adviseurs volgen de laatste trainingen, houden de vakliteratuur bij en bezoeken de internationale meubelbeurzen. Op deze manier zijn wij op de hoogte van de laatste technieken, stoffen en trends. Wij hebben veel praktijkervaring in het op maat maken van uw raambekleding. Het inmeten en plaatsen gebeurt door onze eigen vakmensen. Daarbij staat de kwaliteit voorop: u moet erop kunnen vertrouwen dat de gordijnen één geheel met uw interieur vormen. Zodat u in een interieur komt waar u zich thuis voelt.

Smits Designcenter adviseert, ontwerpt, realiseert.