Massief houten meubels

Massief hout, houten meubelen

Veel mensen vragen welke hout-afwerking voor hun massief houten meubels het meest geschikt is. Graag informeren wij u over de verschillende mogelijkheden voor massief houten meubels voor uw situatie.

massief houten meubelsOnbehandeld hout is mooi, maar niet praktisch in gebruik. Vocht en vuil trekken in de porien het hout, waardoor vlekken ontstaan. Hout moet met de nodige zorg behandeld worden. Scherpe, hete of vochtige voorwerpen kunnen het houtoppervlak beschadigen. Gemorste vloeistoffen dienen direct weggenomen te worden om vlekken te voorkomen. Het gebruik van ‘agressieve’ schoonmaakmiddelen en zeker schuurmiddelen wordt afgeraden. Veel vlekken kunt u voorkomen door het gebruik van onderzetters. Neem de vlek tijdig weg en verkort hiermee de inwerktijd van de vlek. Als u uw mooie meubels lang mooi wilt houden, dan is bescherming van het hout noodzakelijk. U kunt daarbij kiezen uit olie, zeep, was, lak of beits.

Het logen van hout is een bijzondere voorbehandeling, die zorgt voor een blijvende bescherming tegen verkleuring door zonlicht. Loog geeft geen bescherming tegen vuil en vocht maar is alleen bedoeld om de kleur van het hout te beïnvloeden. Na een behandeling met loog moet het hout altijd een vervolgbehandeling krijgen met olie, zeep, was, lak of beits.

Er is niet één afwerking die voor uw massief houten meubels het mooist of het best is. Dat hangt helemaal van uw persoonlijke voorkeuren af.

Lak

Lak is zo'n beetje de oudste vorm van houtbescherming. Een harde beschermende laag wordt op het massieve hout aangebracht. Lak is er tegenwoordig in veel varianten (matte lak, zijdeglans, hoogglans) en in alle kleuren verkrijgbaar.

Lak is enigszins gevoelig voor krassen, zeker bij hoogglans is dit het geval.  Harde lakken hebben dit minder dan de voordeliger soorten.

Een groot voordeel van lak is dat oneffenheden of minder mooie plekken bedekt worden. Zeer gladde oppervlakken zijn hierdoor mogelijk en geven een moderne uitstraling.

Beits

massief houten meubelsBeits is in tegenstelling tot olie een harde beschermende laag op uw massief houten meubels. Alle vuil en vocht wordt door de beits tegen gehouden. Natuurlijk kan beits door krassen beschadigd worden, waarna het zijn beschermende werking voor uw massief houten meubels verliest. Intensief gebruikte tafels kunt u daarom licht op te schuren en vervolgens weer van een nieuwe beits voorzien: uw tafel ziet er weer uit als nieuw!

massief houten meubelsBeits is verkrijgbaar in allerlei kleuren. Zo kunt u een eiken tafel een kersenkleur geven. Leolux heeft bijvoorbeeld rood, blauw en paars gepigmenteerde beitsen aan het toch al grote assortiment toegevoegd. De effecten zijn verrassend en geven uw interieur een opvallend en kleurig accent. 

Beits heeft als grote voordeel boven lak, dat de natuurlijke tekening van het hout zichtbaar blijft. Hout blijft daarom zijn natuurlijke uitstraling behouden.

Een gebeitste tafel kan eenvoudig afgeschuurd worden, waarna het volledig blanke hout weer in elke gewenste afwerking gezet kan worden. Het is dus mogelijk om een gebeitste tafel in de olie of zeep te zetten.

Olie

massief houten meubelsOlie laat met zijn matte uitstraling uw massief houten meubels volledig zichzelf zijn. Olie legt geen laag over het hout zodat het gevoel heel natuurlijk blijft. De olie trekt in het hout en vult de poriën. Vocht en vuil kunnen door de olie-afstotende werking niet in het hout trekken. Morst u koffie of wijn, dan dient u dit direct te verwijderen, waarna uw tafel weer in goede staat is. Wrijf twee maal per jaar uw massief houten meubels met een zachte in olie gedrenkte doek in. Vergeet u daarbij de onderkant van het tafelblad en tafelpoten niet. Ook de onderkant droogt uit en heeft dus bescherming nodig. Door zowel boven- als onderkat van het blad te olieen blijft ook het houten blad stabieler. 

Wij adviseren u niet de olie rechtstreeks op uw massief houten meubel te gieten, omdat er dan op één plaats teveel olie komt. Raadzaam is het om een nieuwe olielaag ’s avonds voor het slapen gaan aan te brengen, zodat gedurende de nacht de olie kan intrekken. De volgende morgen kunt u het massief houten meubel met een schone droge doek nawrijven. 

 

Aurelio houten poot

Een tafelblad in de olie kan heel gemakkelijk met fijne staalwol of schuurpapier opgeschuurd worden en vervolgens weer in de olie gezet worden. Dit is de methode om kleine beschadigingen en grotere vlekken te verhelpen. Gebruik een fijn (korrel 220) schuurpapier en schuur voorzichtig in de lengte van de houtrichting.

Eens in de olie gezet, dan kan de tafel niet meer van een beits voorzien worden. De beits hecht niet goed meer aan het hout.

 

 

 Zeep

massief houten meubelsEen niet veel gebruikte methode om uw massief houten meubels te beschermen is zeep. Zeep staat bekend om zijn reinigende werking en dat doet het ook met hout. De dunne vloeibare zeep trekt in de poriën van het hout en doet zo zijn beschermende werking.

Aan zeep wordt veelal een pigment toegevoegd. Een moderne kleur is tegenwoordig white wash, die veel op eiken toegepast wordt. De natuurlijke tint van het eiken licht op, waarmee u uw interieur een moderne en lichte uitstraling mee kan geven.

Een gezeept tafelblad heeft een zeer natuurlijke en unieke uitstraling en moet regelmatig onderhouden worden met dezelfde zeep.

Was of boenwas

Tegenwoordig niet veel meer gebruikt: (boen)was. De was is veelal een combinatie van bijenwas, aangevuld met plantaardige en tegenwoordig kunstmatige stoffen. Door het aanbrengen van een laag vloeibare of vaste was beschermt u uw massief houten meubels en blijft deze in optimale conditie. De poriën van het hout worden gevuld en verzadigd. Het hout krijgt een hoge bescherming, doordat boenwas het hout voedt en zo uitdroging tegengaat maar ook beschermt tegen vochtigheid.

Was laat de natuurlijke tekening van het hout intact. U kunt kiezen voor neutrale of getinte was. Was geeft enigszins glans aan uw houten tafel. Was heeft iets nostalgisch. De geur van net in de was gezette tafels doet denken aan vroeger.

Vaste was hoeft bij normaal huishoudelijk gebruik slechts 1-2 maal per jaar te worden opgebracht. Vloeibare was 4-5 maal per jaar. Tussentijds kunt u de was opwrijven om opnieuw de glans op te halen. Als de glans niet meer terugkeert tijdens het opwrijven, dient een nieuwe laag was aangebracht te worden.

Natuurlijk hout

Ondanks de behandeling kan de kleur van uw massief houten meubels veranderen door direct zonlicht of kunstlicht. Veel houtsoorten kleuren in de eerste periode donkerder op. Onder invloed van UV-licht verkleuren uw massief houten meubels. Dit kan soms al binnen 24 uur, bijvoorbeeld bij kersenhout en jatoba. Teak is hierop een uitzondering. Deze wordt juist lichter. Wij adviseren u om direct zonlicht op uw massief houten meubels te voorkomen. Dat geldt ook voor uw lederen of stoffen bank. Jasno Shutters en Luxaflex zijn uitstekende zonwerende producten.

Wij adviseren om de eerste weken uw tafel kaal te laten, nog even te wachten met het plaatsen van voorwerpen op het tafelblad of kastenwand. Mocht er onverhoeds toch een lichte plek ontstaan zijn, dan zal de plek na verloop van tijd wel weer bijkleuren, maar dit kan soms lang duren. 

massief houten meubelsMassief houten meubels hebben een open structuur en zijn daardoor gevoelig voor verschillen in temperatuur en luchtvochtigheid. Het kan altijd iets gaan werken. Vooral in de winterperiode wanneer er veel gestookt wordt in huis, kan de luchtvochtigheid te droog zijn voor uw massief houten meubels. Om het krimpen van het hout zoveel mogelijk te voorkomen, adviseren wij een gezond woonklimaat, ca. 20 graden Celsius kamertemperatuur en 55% - 65% relatieve luchtvochtigheid. Wanneer het te droog is kunnen kleine scheurtjes ontstaan in uw massief houten meubels, die ook weer dicht gaan naarmate de vochtigheidsgraad omhoog gaat. Graag attenderen wij u op nieuwe open haarden van Interstar. Deze niet-van-echt-te-onderscheiden open haarden vernevelen water waardoor de luchtvochtigheid in uw woonkamer stijgt.

Smits Designcenter

massief houten meubelsAan het Smits Design Center vindt u een ruime sortering massief houten meubels met allerlei houtsoorten en afwerkingen. Massief houten tafels van Riva 1920, Bert Plantagie, Harvink, Interstar, Leolux en Rolf Benz zijn verkrijgbaar in alle maten en pootonderstellen.

Naast eetkamertafels tonen wij ook eetkamerstoelen, kasten, salontafels, bijzettafels en harde vloeren van massisef hout.

In eiken en noten zijn verschillende kwaliteiten mogelijk. De lengte en breedte van de houten delen kan variëren, zo ook de hoeveelheid knoesten. Massief houten meubels met veel knoesten hebben een zeer natuurlijke en robuuste uitstraling. Tafels van geselcteerd hout met minder knoesten passen mooi in een modern strak interieur.

Graag tonen wij u de verschillen in massief houten meubels en helpen u bij de keuze die bij u past.